2023 is het Chinese Jaar van het Yin Water Konijn, en dat is goed nieuws

Het Jaar van het Konijn is een grote opluchting na het jaar van de Tijger. Het Konijn staat namelijk symbool voor geduld, geluk en vrede. Daar hadden we nou net even behoefte aan!

Het jaar van het konijn zorgt voor harmonie en groei. Denk maar aan het jaar 2011, dat ook verlichting bracht na de grote financiële crisis van 2008. Of denk terug aan 1999, toen we allemaal vol hoop naar de toekomst keken.

Ben of ken jij iemand die is geboren in 1963, 1975, 1987, 1999 of 2011? Dan ben jij een Konijn volgens de Chinese astrologie en wordt 2023 helemaal jouw jaar. Als konijn staat jou een jaar vol waardering en beloning te wachten. Rust, liefde en waardering zijn de kernwoorden van 2023!

Chinees nieuwjaar 2023

Vanaf 22 januari 2023 vindt het Chinese nieuwjaar plaats, een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd. Tijdens het feest wordt er een eerbetoon gebracht aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden. Honderden miljoenen Chinezen reizen tijdens deze dagen dan ook naar hun familie. Het jaar 2023 wordt voorspeld als ‘het jaar van hoop’.

Chinees nieuwjaar: hoe zit dat precies?

Het nieuwjaar wordt gevierd op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december, dan is er dus twee weken later – begin januari – een eerste nieuwe maan en die nieuwe maan dáárna: die vieren Chinezen als nieuwjaar. 

Welke dieren kent de Chinese dierenriem?

In plaats van maanden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar. Elk jaar is gerelateerd aan een dierenteken volgens een 12-jarig cyclus. De twaalf dieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

Waarom de dieren op deze volgorde staan? Volgens een mythe zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarop de dieren op zijn feest zouden arriveren. De Os was de avond ervoor vertrokken en zou eerste worden. De Tijger zou de volgende ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar.. toen bleek dat de Rat stiekem op de Os was geklommen en eraf sprong toen hij de Jade-keizer zag. Hierdoor kwamen de Os en Tijger op de tweede en derde plaats. De vierde die arriveerde was het Konijn, die benoemd wordt als ‘trots – zelfs een tikkeltje arrogant – op zijn snelheid’. Toen het Konijn bij het feest aankwam was er nog niemand en dus besloot ‘ie een dutje te doen. Maar toen hij wakker werd, waren er al drie anderen gearriveerd – één daarvan was de Os waar hij zo op neer keek. 

Wat zijn de eigenschappen van het Chinese sterrenbeeld het Konijn?

In tegenstelling tot de westerse dierenriem, die bestaat uit dieren en symbolen, bestaat de Chinese dierenriem uit enkel dieren die een combinatie van legende en geluk vertegenwoordigen.

In China staat het Konijn bekend als ‘het tamme dier dat hoop en een lang leven personifieert.’ Het sterrenbeeld wordt de eigenschappen zachtaardig, stil en elegant toegekend. Maar vergis je niet, want mensen die geboren zijn in het Jaar van het Konijn zijn ook waakzaam, geestig, snel, bekwaam, vriendelijk, geduldig en erg verantwoordelijk. Ze onthullen niet snel hun gedachten en hebben een neiging de realiteit te ontsnappen.

Vrouwen die geboren zijn onder dit dierenteken worden beschreven als mensen met een puur hart en een ingetogen én mooi voorkomen. De mannen worden gekenmerkt door de beleefde manier waarop ze met anderen omgaan. Als ze voor hete vuren komen te staan, raken ze nooit ontmoedigd en zoeken altijd naar een oplossing. Spoiler: dat lukt ze vaak ook nog.

Het natuurlijke element van het Konijn, is dit jaar Water. Afhankelijk van welk jaar je in geboren bent, kan het ook Metaal, Aarde, Vuur en Hout zijn. Het Waterkonijn is een bijzondere, want dat het sterrenbeeld dit element meekrijgt, gebeurt slechts één keer per 60 (!) jaar. 

De voorspelling voor het jaar van het Konijn

Wat heeft het nieuwe jaar van het Konijn in petto?

Dit jaar wisselen de hoge pieken en diepe dalen elkaar af. De altijd opgewekte houding, het geduld en de oplossingsgerichtheid van het Konijn zullen zeker helpen om moeilijkheden te overkomen. Het Konijn moet gezondheid, rijkdom en veiligheid goed in de gaten houden. Ze kunnen zich door soms verdrietig of angstig en voelen. Maar in 2023 krijgt de carrière van het Konijn ook een boost!

Qua carrière is het niet mis: de positiviteit van het Konijn trekt de aandacht van mensen met middelen en macht. Een hulpende hand kan de roem en rijkdom voor de komende twaalf jaar bepalen! Woeha! Het dier krijgt meer kansen op werkgebied, al komen die niet uit de lucht vallen. Het Konijn zal er zelf ook tijd en energie in moeten steken. Extra hard werken dit jaar zal beloond worden.

In de liefde is er ook goed nieuws, want dit jaar kan potentiële, nieuwe partners aandragen. Velen zullen komen uit een bestaande vriendengroep of nieuwe contacten die op de werkvloer worden gelegd. 

Ben je geen Konijn? No worries, want de eigenschappen van het konijn gelden voor dit jaar deels voor alle tekens van de dierenriem. Het karakter van het konijn beïnvloedt ons allemaal in 2023! 

Happy new year!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *