Magische rituelen tijdens Halloween

Samhain is de Keltische naam voor de nacht van 31 oktober, oftewel Halloween! 

Samhain wordt ook wel het Keltische Nieuwjaar genoemd. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Van oudsher ziet men deze nacht als het portaal tussen de lichte en donkere helft van het jaar. Dit maakt de nacht van Samhain een ideale tijd voor rituelen voor het openen van wegen en vernieuwing.

Wat is Samhain?

Het woord gaat mogelijk terug op “samani”, een oud Keltisch woord dat “vergadering” betekent. Een tweede verklaring is dat Samhain een samenstelling zou zijn van sam “zomer” en fuin “einde” – dus letterlijk “het einde van de zomer”.

Voor de Kelten houdt Samhain verband met de seizoenswisselingen en de cyclus van het leven. Daarom is het een geschikte gelegenheid om terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen voor de toekomst. Een van de bijbehorende rituelen was het doven van alle vuren in de huizen; alleen met een speciaal heilig vuur mochten de haarden weer aangestoken worden.

Samhain is ook een feest ter verering van de doden. De sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden zou op deze nacht het dunst zijn. Voor het raam worden kaarsen geplaatst zodat dierbaren de weg naar huis kunnen vinden. Volgens diverse mythen vervaagde met Samhain de grens met het Elfenrijk. Daarom werd er ook eten voor de deur gezet voor de elfen en andere natuurgeesten. 

Veel belangrijke gebeurtenissen uit de Ierse mythologie voltrekken zich op Samhain, als de grens met het bovennatuurlijke wegvalt.

Het Halloweenfeest, dat in zijn moderne vorm naar Europa is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten, is uiteindelijk te herleiden tot Samhain. Toen veel Ieren vanaf ca. 1800 emigreerden naar de Verenigde Staten, namen ze veel van hun tradities mee, waaronder All Hallow’s Eve, dat gevierd werd op de avond van 31 oktober. Deze traditie gaat op haar beurt terug tot Samhain. 

Rituelen die je kunt uitvoeren tijdens de Samhain-nacht (of het weekend)

Samhain kun je zien als een portaal, de drempel tussen zomer en winter. Het is ook het einde van een oude oogstcyclus en het begin van een nieuwe. Net als tijdens Oud en Nieuw is Samhain een super mooi moment om met drempelenergie te werken. Je kunt bijvoorbeeld daadwerkelijk je eigen fysieke deur(en) reinigen van je huis of slaap- of werkkamer – als een symbool van het opruimen van alles wat je tegenhoudt.  

Omdat de sluiers tussen de werelden dunner zijn dan normaal, is het zeker goed om aandacht te besteden aan zuivering. Je kunt binnenshuis goed reinigen met smudge sticks van salie. Hoe je dat doet, lees je hier!

Wil je nog extra je buitendeur reinigen dan kun je bijvoorbeeld een paar druppels salie en rozemarijn olie in een emmer doen en deze vullen met warm water. Gebruik een schone doek om je voordeur te wassen met water, eerst van binnen en dan van buiten. Terwijl je dat doet, zeg of denk je: “Ik maak de weg vrij om mijn positiviteit te laten stromen. Ik maak plaats voor alle soorten blessings en ik versterkt mijn grens van licht”. 

Een ander magisch ritueel dat je kunt uitvoeren tijdens Samhain:

Laat het duister het duister zijn

Eer de duisternis zonder elektriciteit. Verlicht alleen met kaarsen 😉 Je zult merken dat zowel je lichaam als geest in een ruststand komen. Het is sowieso heel fijn om dit af en toe te doen als reset, maar tijdens Samhain is het een extra mooi!

Een hele fijne en bijzondere nacht toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *