Smudge sticks: Energetisch reinigen

Je huis reinigen met een smudge stick, dat is een beetje voor gevorderden. Maar dat kun jij ook worden. Door een smudge stick te gebruiken, verdrijf je negatieve vibes uit een ruimte. Ben je daar gevoelig voor en wil je de harmonie graag herstellen? Dan is een reiniging met een smudge stick van witte salie (white sage) misschien iets voor jou. Niet alleen zit het kruid Salvia Apiana vol antibacteriële eigenschappen, ook heeft het een spirituele superkracht: negatieve energie zou direct vertrekken zodra deze gedroogde blaadjes beginnen te smeulen. 

Een smudge stick is een bundel gedroogde blaadjes witte salie, ook wel een heilig kruid genoemd. Het groeit in de vrije natuur in Californië en wordt met de hand geoogst. Het is ceremoniële wierook die de Native Americans gebruiken om boze geesten en negatieve gedachten of invloeden te verdrijven. Witte salie kalmeert en brengt rust.

Je mag er sceptisch over zijn, maar het is echt waar: elke ruimte neemt energie op. Deze energie kan positief zijn, maar ook donker en zwaar. Door de ruimte energetisch te reinigen, verwijder je de negatieve energie en ontstaat ruimte voor nieuwe, fijne energie. 


Wat heb je daar voor nodig? 

  • smudge stick voor de wat grotere ruimtes
  • wierrook voor de wat kleinere ruimtes
  • een Abalone schelp om de as op te vangen
  • een kaars om de smudge stick (opnieuw) aan te steken

Bedenk vooraf welke positieve wensen je in je huis of werkruimte wil verspreiden. Voor de smudge stick aansteekt, zet je ramen en deuren open. Zo kan de rook goed doorwaaien en alle ruimtes reinigen, maar sommige mensen vinden de geur ook nogal intens. 

Steek de smudge stick aan met een kaars en laat die smeulen, net als wierook. De as vang je op in een Abalone schelp, waar je de bundel boven houdt. Stopt de bundel met smeulen, houd hem dan weer even boven een kaars. Herhaal het aansteken met de kaars zo vaak als nodig om het ritueel te volbrengen. Loop met je bundel met de klok mee door de ruimte en zwaai heel rustig met de smudge stick langs de muren. Vergeet de hoeken van de kamers niet! In de hoeken kan negatieve energie zich goed ophopen. Visualiseer dat de rook alle energie in de ruimte wegneemt die er niet hoort. Alle negatieve energieën mogen door de ramen naar buiten verdwijnen en plaatsmaken voor goede energie.

Behandel je het hele huis? Doe dit van boven naar beneden. Sluit na het reinigen van een kamer deuren en ramen zodat de negatieve energie niet stiekem terug je huis inwaait.

Smudge je eigen aura als afsluiting
Volgens fanatieke smudgers heb je zelf ook een spirituele woning, je aura. Ook deze kun je opfrissen als afsluiting van je ritueel. Maak een kommetje van je hand zodat je de rook daarbinnen kunt houden. Laat de rook vervolgens over je lichaam glijden van je hart over je hoofd en terug helemaal naar je voeten, richting aarde. Werk van je af! Terwijl je dit doet, stel je je voor dat de rook de negatieve energieën opneemt en wegvoert. 

Klaar? Doof de stick dan op zijn kop in de schelp. Sommige mensen raden aan om steeds een verse kruidenbundel te gebruiken, maar als de smudge nog niet op is, kun je ‘m ook laten drogen en later opmaken. Wil je de reinigingsceremonie mooi afsluiten? Begraaf de stick dan in de aarde.


Reinigen met wind en vuur
Als je niet kunt wennen aan de intense geur van witte salie, kun je je huis ook reinigen met wind en vuur. Gooi alle ramen en deuren op, laat frisse lucht naar binnen stromen en ‘oude’ lucht naar buiten. Brandt daarna een kaars, spreek de intentie uit dat de negatieve energie verbrandt en dat het licht van de kaars de ruimte vult met nieuwe energie. Zo makkelijk kan het zijn. 

Waarom Kaars Online en Feng Shui?
Kaars Online is mede opgericht door Baukje Stamm. Zij is naast designer, interieurstylist en antiquair ook opgeleid tot Feng Shui consultant aan de Feng Shui Design Academy. Hier ontstond haar interesse voor het energetisch reinigen van ruimtes en kaarsen.